130. rođendan Tina Ujevića

Zelenu granu s tugom žuta voća

u kakvom starom splitskom perivoju

sanjarim s mirom dok se duša noća

i vlaga snova hvata dušu moju

Ovo su poznati stihovi Tina Ujevića, istaknutog hrvatskog pjesnika koji je svojim umijećem impresionirao mnoge i time ušao u legendu. Upravo danas, 5. srpnja prije čak 130 godina rodio se u Vrgorcu, malom gradu na jugu naše zemlje. Bio je jedno od petero djece od kojih je čak dvoje umrlo u ranom djetinjstvu. Moguće je da je svoj spisateljski talent stekao od oca koji se i sam bavio književnošću.

Tin je tijekom svoje naobrazbe proputovao kroz Hrvatsku, prvo odlazeći u osnovnu školu, pa zatim u Split u srednju i na kraju u Zagreb na Filozofski fakultet. Počeo je pisati već u 13. godini no nijedan njegov raniji rad nije sačuvan. Iste godine kad je došao u Zagreb objavio je svoj prvi sonet, „Za novim vidicima“.

Ujević se u svojim mladim godinama više isticao politički nego književno, sudjelujući u raznim pokretima koji su se protivili Austro-Ugarskoj Monarhiji. Gorljivo se zalagao za neovisnost Hrvatske, a čak je i otišao u Pariz da bi ispunio svoj cilj.

Izdavanjem svojih prvih zbirki pjesama „Lelek Srebra“ i „Kolajna“ Tin se počeo ozbiljnije baviti književnošću. Izdao je mnogo djela no tek je bio bitnije zamijećen svojim pretposljednjim dijelom „Rukovet“ s kojom se otvorio široj publici, a vrh popularnosti je stekao izdavanjem zbirke „Žedan kamen na studencu“. Držao je do privatnosti pa se nije previše medijski isticao. Živio je mirnim životom do svoje smrti 1955. godine.

Između ostalog, Tin je bio poznat po svojim šalama koje je sipao iz rukava gdje je god stigao. Jedna od njegovih poznatijih anegdota koja to pokazuje je ova:

Tin nije bio ljubitelj razgovora za vrijeme brijanja. No kakvi brijači znaju biti, uvijek mu je jedan dosađivao sa isforsiranim temama i razgovorima. Tako mu je jednog dana kad ga je taj brijač upitao: "Kako hoćete da vas obrijem?", Tin mirnim glasom odgovorio: "Bez riječi".

Tin Ujević je bio izuzetna osoba i pjesnik te će ga se zasigurno zauvijek pamtiti kao jednog od najbitnijih ljudi u hrvatskoj povijesti.

Sretan rođendan Tin! 

Autor: 
Filip Kočić